Der skal mere end tarmproblemer til at slå Renée ud!

For mange år siden var Renée ude for en faldulykke. Efter en senere operation og en infektion havnede hun i kørestol og blev ude af stand til selv at klare sine toiletbesøg. Men det har bestemt ikke slået den 64-årige svensker ud – for tabuiserede emner kræver en stemme. Og den stemme har Renée besluttet sig for at være.

De fleste, der døjer med blære- eller tarmproblemer, går med det alene. De taler ikke med nogen om det, og de lukker sig ofte inde i sig selv. Deres sociale aftaler bliver færre, fordi mange er bange for at gå ud af frygt for ulykker og pinlige situationer.

Sådan var det også for Renée i starten. Men ikke længere. I dag er Renée ikke bange for at stille sig op foran andre og tale om alt det med blæren og tarmen, som andre ikke vil tale om. Faktisk har hun gjort det til en del af sin karrirerevej at hjælpe andre i samme situation med foredrag og et hjælpeprogram gennem Wellspect.

Hårdt, utrygt og ensomt
Det er mange år siden, at Renée var ude for en faldulykke. Hun faldt ned af en trappe, og selvom det var et voldsomt fald, så var det først mange år senere, at hun efter en operation med efterfølgende infektion fik brug for en kørestol.

Som mange andre rygmarvsskadede har Renée haft problemer med blære- og tarmdysfunktion. Derfor benytter hun sig både af terapierne ren intermitterende kateterisering (RIK) for at tisse og transanal irrigation (TAI) for at komme af med sin afføring.

Men tiden inden 2016, hvor Renée endelig fandt en terapi, der virkede for hende, var langt fra let.

- Jeg sad på toilettet meget længe ad gangen, i timevis, og jeg måtte aflyse flere møder, fordi jeg sad på toilettet. Jeg prøvede med forskellige medicamenter, kostændringer og alt det der. Ingenting fungerede, siger Renée og fortsætter:

Jeg var aldrig tryg. Jeg gik ikke til fester og alt sådan noget, for jeg vidste aldrig, hvornår der skulle ske et uheld, eller hvornår jeg skulle på toilettet. Det gjorde jo, at vi isolerede os, min mand og jeg. Jeg holdt det mest for mig selv, for selvom man sagtens kan tale om afføring, når det gælder børn og ældre mennesker, så er det stadigvæk et tabu for alle os andre.

Men pludseligt en dag besluttede hun sig for at ændre sin tilgang til sine tarmproblemer. Hun ville ikke længere holde tankerne og bekymringer for sig selv.

- Da jeg endelig fik snakket med folk om det, andre i samme situation, så var vi alle simpelthen så taknemmelige for, at vi endelig kunne sige det højt til nogen. Jeg bruger RIK til at kunne tisse, og det har ligesom aldrig været et problem – men at tale om, at man måske har haft uheld med afføring i bukserne, det har været helt udelukket at tale om.

Mødet med Navina
Renée var med til Navinas lancering hos Wellspect tilbage i 2016. Her blev hun introduceret til transanal irrigaiton (TAI), og fandt det naturligt med tanken om at føre vand ind i kroppen for på den måde at komme af med sin afføring.

Til gengæld syntes hun, at det så en smule besværligt ud med det nye udstyr, der skulle til for at gøre det.

- Jeg synes faktisk, at det var på grænsen til uoverskueligt ved mit første møde med Navina. Jeg har en god håndfunktion, så derfor kiggede jeg på Navina Classic med min uroterapeut. Jeg havde mange spørgsmål til tingene, og jeg syntes, det virkede besværligt. Men heldigvis har jeg en ven, der også bruger TAI, så han kunne svare mig på alle mine spørgsmål, og så fandt jeg ud af, at det ikke er så besværligt, som det så ud ved første øjekast.

- Det aller vigtigste for mig i den periode var nok, at jeg havde nogen at tale med. For da jeg først havde fået mine bekymringer manet til jorden ved at få svar på mine spørgsmål, så kom jeg i gang, og det virkede jo bare fantastisk lige fra starten.

Allerede efter en måned var Renée selvkørende med sin nye Navina Classic. Hun irrigerer nu hver tredje dag, og det er en rutine, der fungerer rigtig godt for hende.

Udover at kroppen fik det meget bedre med de faste tarmrutiner, så fik Renées humør også et helt nyt boost efter mødet med Navina.

- Jeg havde jo gået i 7 rigtig frustrerende år inden, hvor jeg ikke fik den rette hjælp, så det var bare guld værd at få lov at prøve Navina.

Det føles så naturligt for mig. Det er jo bare vand. Det er ikke farligt, og det fungerer altid godt for mig. Jeg kunne få mit liv og mine aktiviteter igen, for jeg var ikke urolig for ulykker eller altid at skulle være tæt på hjemmet. Det var befriende for mig, og det er det stadigvæk, fortæller Renée med et smil.

Læs mere om Navina Tarmpleje her