Tarmdysfunktion Almindelige tarmproblemer

Har du tarmproblemer?

Hvis du oplever tarmproblemer, er du ikke alene. Tarmproblemer er hyppigere, end du måske tror. Faktisk viser undersøgelser, at mere end 20 procent af befolkningen er ramt af forstoppelse, mens 10 procent oplever tarmlækage. Den underliggende årsag til tarmproblemer kan variere, men symptomerne er de samme.

Almindelige årsager til tarmproblemer

Tarmproblemer kan opstå på grund af en række forskellige årsager. Det drejer sig blandt andet om:

  • Neurogene tarmlidelser (NBD), hvor tarmproblemerne skyldes en skade på nerverne
  • Funktionelle tarmlidelser (FBD), når der ikke kan findes underliggende årsager
  • Bækkenbundsdysfunktion – f.eks. komplikationer efter en fødsel
  • Efter operationen – for eksempel efter operation for kræft i tyktarmen eller endetarmen kan du opleve Low Anterior Resection Syndrome (LARS)
  • Medfødte tilstande som Hirschsprungs sygdom eller anorektale misdannelser

Hvad er en neurogen tarm?

Neurogen tarmdysfunktion (NBD) er et udtryk, der bruges til at beskrive tarmdysfunktion på grund af forstyrrelsen af nervesignaler. Forstyrrelsen af nervesignaler kan forårsage en langsommere transit af afføring gennem tarmen.

Jo længere afføringen forbliver i tarmen, jo mere vand absorberes der fra afføringen, hvilket gør det sværere og sværere for afføringen at passere. Dette resulterer i, at tarmen bliver udvidet eller forstørret, og hyppigheden af tarmtømning bliver meget langsom og uforudsigelig. Når du endelig er i stand til at gå på toilettet, kan det være meget smertefuldt og tage timer med ledsagende fornemmelser af ufuldstændig tømning.

Forstyrrelsen af nerverne kan også forstyrre trangsignalerne, dvs. følelsen af at skulle tømme tarmen. Det betyder, at for nogle personer tømmes deres tarm spontant med ringe eller ingen advarsel.

Eksempler på forhold, der kan blive påvirket af NBD, er:

Hvad er en funktionel tarmlidelse?

Tarmlidelser uden nogen identificeret underliggende tilstand kaldes funktionelle tarmlidelser (FBD). Generelt er FBD vanskeligere at diagnosticere, da alle andre muligheder først skal udelukkes som årsag til tarmproblemerne.

Eksempler på FBD'er er:

  • Funktionel forstoppelse (eller idiopatisk forstoppelse)
  • Funktionel fækal inkontinens
  • Langsom transit forstoppelse (STC)

For sundhedspersonale

Udstyr dig selv og træn dine kolleger eller patienter ved hjælp af tutorials, webinarer og downloadables.