Forskellige typer engangskatetre

Forskellige måder at kateterisere på

Medmindre du skal begynde på at bruge kateter, er det usandsynligt, at du ville vide mere om det. Og vi ved, at det i starten virker skræmmende, svært og måske lidt underligt, men så snart du lærer teknikken, bliver det en vane som enhver anden daglig rutine.

Hvad er et kateter?

Et kateter er et tyndt rør, der ofte er lavet af blødt plastmateriale, der skal indsættes i blæren via urinrøret. Katetre kaldes medicinsk udstyr og ordineres af sundhedspersonale.

Hvorfor er det nødvendigt?

Et engangskateter bruges til at dræne blæren, når den ikke kan tømmes på normal vis. Denne proces kaldes kateterisering og kan være nødvendig af flere forskellige årsager.

Den mest kendte er efter en operation eller under indlæggelse. Et kateter bruges dog også som en daglig vane for mange mennesker med en dysfunktionel blære forårsaget af en anden diagnose, som en rygmarvsskade, spina bifida, multipel sklerose (MS), Parkinsons sygdom, diabetes, slagtilfælde eller bækkenbundsdysfunktion (f.eks. kvinder efter overgangsalderen med inkontinens).

Der findes forskellige typer engangskatetre, og valget er vigtigt for det optimale resultat:

Permanent kateter

Et permanent kateter er et kateter, der forbliver inde i kroppen i længere tid, og der findes to typer. Et urethral indbygget kateter er et kateter indsat gennem urinrøret til blæren, mens et suprapubisk indbygget kateter indsættes gennem maven direkte ind i blæren.

Indbyggede katetre indsættes af sundhedspersonale og efterlades inde i kroppen, så længe de er nødvendige. Til langvarig brug ændres de ofte hver eller hver anden måned. At have noget inde i kroppen i længere tid øger risikoen for infektion.

Intermitterende katetre

Et intermitterende kateter indsættes i urinrøret efter behov for at tømme blæren og fjernes derefter igen, så snart blæren er tom. Brugere lærer at kateterisere sig selv, og det er en ligetil teknik, der kan udføres af de fleste mennesker.

Selv børn helt ned til syv år kan lære at kateterisere sig selv, og ved at bruge hjælpemidler kan personer med nedsat håndfunktion også gøre det.

Kateterisering udføres omtrent med de samme intervaller, som du normalt ville gå på toilettet, mellem 4 og 6 gange om dagen.

Ikke-hydrofile katetre og hydrofile katetre

Der findes to hovedtyper af intermitterende engangskatetre: Ikke-hydrofile katetre, som er ubelagte katetre, og hydrofile intermitterende katetre, der er belagt med en glat overflade for at opretholde en lav friktion under både indsættelse og udtagning, hvilket hjælper med at undgå komplikationer.

Hvilket kateter skal jeg bruge?

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) er den foretrukne metode til at tømme blæren, når du ikke kan urinere naturligt. Det er sikkert på kort, mellem og lang sigt, hvilket minimerer almindelige risici såsom urinvejsinfektioner (UVI'er), strikturer, blærestenskomplikationer og forringelse af øvre urinveje.

Ren Intermitterende Kateterisering er tættest på naturlig vandladning og giver brugeren kontrol og frihed. For kortvarige brugere giver intermitterende kateterisering en hurtigere genoprettelse og tilbagevenden til normal tømning af blæren efter operationen.

Af de forskellige typer intermitterende katetre konkluderer de fleste undersøgelser, at hydrofile engangskatetre er bedst til at reducere risikoen for komplikationer.

Sådan vælger du det rigtige kateter

Når du er ny inden for kateterisering, giver det mening at vide, hvad der gør den ene kateter mere rigtigt for dig end et andet. Her undersøger vi, hvordan du vælger det rigtige kateter til dig.

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK)

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) er den næstbedste måde at urinere på, fordi det er den måde, der bedst efterligner den naturlige måde at tisse på. I dette afsnit kan du se animationer for at forstå hele proceduren for RIK, downloade kateteriserings-instruktioner og meget mere.