The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Sådan fungerer TAI

Regelmæssig irrigation af tarmen tømmer tyktarmen og endetarmen så effektivt, at tarmen forbliver tom indtil næste irrigation. Dette forebygger fækal inkontinens og giver samtidig kontrol over tid og sted for afføring. Desuden skaber tilførslen af vand også en massebevægelse fra den opadstigende del af tyktarmen, hvilket forebygger forstoppelse. Andre markante fordele ved TAI er, at det kræver mindre tid og energi til behandling af tarmen, og at det kan give større uafhængighed af omsorgspersoner.

Ikke flere uheld med lækage

Når oplæringsperioden er overstået, og tarmen har vænnet sig til TAI, er målet ofte at irrigere hver anden dag. På det tidspunkt skulle du have fået en toiletrutine, så du undgår både forstoppelse og inkontinens. Formålet med TAI er at genoprette en regelmæssig og god tarmfunktion, så du kan leve normalt.

Sådan fungerer TAI, trin for trin

TAI er en metode til at få tømt tarmen effektivt ved at indføre vand i tyktarmen via et rektalkateter. Det stimulerer kroppens peristaltiske bevægelse, så afføringen tømmes ud. Sådan fungerer det:

Indføring

1. Indføring

Indfør rektalkatetret til kateterhåndtaget.

Pust ballonen op

2. Pust ballonen op

Ballonen lukker af for endetarmen og sørger for, at katetret bliver på plads under hele behandlingen.

Irrigation/tilførsel af vand

3. Irrigation/tilførsel af vand

Åbn for vandet, og tilfør vand til tarmen ved hjælp af pumpen. Dette vil bidrage til at løsne afføring og stimulere peristaltikken. Luk for vandet, og vent.

Tømning

4. Tømning

Luk luften ud af ballonen, og tag katetret ud. Lad tarmen tømmes. Tømningstiden er individuel og kan variere fra dag til dag.