The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Få succes med TAI

Faktorerne for at lykkes med TAI er:

  • Motivation
  • Realistiske forventninger 
  • Giv dig tid til at lære og omstille dig (initieringsperioden)

Vær forberedt, og giv dig selv tid til at vænne dig til de nye rutiner. Sæt en realistisk tidshorisont. Det kan tage op til 12 uger for dig at finde den optimale irrigationsrutine og få et tilfredsstillende resultat.

Når initieringsperioden er forbi, og du har fundet en rutine, der fungerer for dig, kan det være tilstrækkeligt med irrigation hver anden dag, men dette er meget individuelt. Din krop skal vænne sig til behandlingen. Hav tålmodighed, og det vil være det værd.

children and TAI succeed with TAI full width

Oplæring er utroligt vigtigt

Når I begynder, er det meget vigtigt med omfattende oplæring. Din læge eller sygeplejerske skal guide dig og dit barn gennem hans/hendes første session og fortsætte med at støtte jer, indtil I føler jer fortrolige med at klare det på egen hånd.

For nogle børn kan det måske føles skræmmende eller ubehageligt at indføre katetret, mens det for andre slet ikke er et problem. For nogle børn, som har haft langvarig forstoppelse, kan det opleves som ubehageligt, når de første gang oplever peristaltik (tarmbevægelse/ afføring), hvor vandet også skubber afføringen ud. Med lidt beroligelse og støtte forsvinder frygten og de indledende betænkeligheder efter kort tid.

Inddrag dit barn i behandlingen

Hvis du lader dit barn blive involveret i TAIrutinen allerede fra begyndelsen, kan det være medvirkende til at overvinde eventuel modstand, forbehold og tøven over for behandlingen. Det kan også gøre det lettere for dit barn at acceptere og give det større fortrolighed.
Fra starten kan det være noget så simpelt som at bære systemet ud på badeværelset. Ved at hjælpe med at tage ting ud af posen kan barnet hurtigere lære at bruge og kende navnet på alle delene. Lad dit barn blive fortrolig med selve systemet – at holde og føle på de forskellige dele, og måske afprøve dem i leg med en bamse eller dukke.

Når barnet er blevet ældre eller er klar til det, kan det blive inddraget mere i proceduren og måske hjælpe med at fylde vandbeholderen. Til sidst kan du måske lade barnet holde katetret selv, mens du holder og styrer barnets hånd og katetret under indføringen. Giv dit barn opmærksomhed og anerkendelse for hvert trin, der læres.

TAI til børn - tips & tricks

I denne film deler de erfarne sygeplejersker fra Paediatric Stoma Nurse Group deres bedste tips og tricks med dig!