The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X
Children playing on floor banner

Hvor langt skal katetret føres ind?

Katetret skal føres langt nok ind til, at ballonen sidder i den rigtige position i endetarmen (numsen). Sygeplejersken vil vise dig, præcis hvor langt det skal sættes ind.

Hvilken position skal man sidde i?

Det er vigtigt at sidde komfortabelt på toilettet og eventuelt bruge et barnesæde og en trappestige/skammel til fødderne. Den bedste position er at sidde med knæene en smule højere end hofterne.

Hvor meget skal jeg oppuste Small katetret, når jeg anvender Navina Classic på et barn?

Da der er forskel fra barn til barn, vil sygeplejersken rådgive dig om dette, men generelt anbefaler vi at begynde med 1 eller maks. 2 pump.

Hvordan fungerer det med Navina Smart?

Lad sygeplejersken vejlede dig om, hvilke indstillinger du skal bruge. Vi oplever ofte, at børn i begyndelsen kun tåler den lille ballonvolumen, men efterhånden som de vænner sig til proceduren, bliver de mere komfortable med den mest effektive oppustning. Til Small katetret skal ballonstørrelse 1-3 benyttes.

Hvor meget vand skal der pumpes ind?

Mængden af vand afhænger af barnets størrelse og dets tolerance for irrigation i begyndelsen af forløbet. Det er almindeligt at begynde med 20 ml/kg legemsvægt. Dette skal besluttes i samråd mellem sundhedspersonale, som har erfaring med TAI til børn.

Hvor ofte skal vi gennemføre behandlingen?

I begyndelsen er det godt at irrigere hver dag, og efter en startperiode på 1-2 uger kan de fleste brugere trappe ned og irrigere hver anden dag.

Hvor lang tid tager det?

For de fleste børn tager en irrigation 15-60 min.

Kan mit barn gøre det på egen hånd?

Ja, det er i hvert fald det, der er tanken. Børn skal dog altid ledsages af en voksen/omsorgsperson, som udfører proceduren, indtil omsorgspersonen mener, at barnet kan udføre proceduren på egen hånd.

Hvad er en normal rutine?

Den "normale" rutine er det, som nu engang passer ind i jeres families dagligdag og livsstil. For de fleste børn, både med og uden tarmdysfunktion, fungerer tarmen regelmæssigt. Derfor er det godt også at irrigere regelmæssigt – nogle familier synes, at aftentid, omtrent en halv time efter aftensmaden, er det mest praktiske.

Hvor længe skal barnet prøve behandlingen, før den er effektiv?

De fleste familier finder en rutine og et mønster, der fungerer, i løbet af den indledende tilpasningsperiode (4-12 uger).

Gør det ondt?

Nogle børn udtrykker frygt og bekymring ved at begynde med TAI. TAI bør ikke gøre ondt, men nogle børn vil muligvis tolke "normal" peristaltik (tarmbevægelse/ afføring) som ubehag, første gang de oplever irrigationen virke. Hvis vandet er for koldt, kan det give mavekramper. Vandtemperaturen skal være 36-38 °C.

Jeg fulgte anvisningerne, men der kom ingen afføring ud?

Mavemassage, hosten eller bevægelse kan få vandet til komme ud. Det kan skyldes forstoppelse eller dehydrering. Hvis du irrigerer 30 minutter efter at have indtaget mad eller drikke, kan det være med til at stimulere den naturlige tarmaktivitet. Hvis problemet fortsætter, skal du kontakte sygeplejersken.

Er det okay at bruge vand fra hanen?

Du bør altid irrigere med rent lunkent vand fra hanen (36-38 °C). Hvis du kan drikke vandet, er det som tommelfingerregel også okay at irrigere med det.

Skal jeg vaske mit barn bagefter?

Nogle forældre synes, at det er en god rutine at tage brusebad efter irrigation, men det er ikke nødvendigt, så længe dit barn er rent og tørt. Barnet skal blot tørre sin numse ligesom efter et "normalt" toiletbesøg.

Hvordan med kosten, kan mit barn spise og drikke, som han/hun har lyst?

En varieret kost er god for fordøjelsen og tarmsundheden og anbefales til alle.

Hvordan fungerer det henne i skolen?

Almindeligvis er det ikke en procedure, som man ville foretage i skoletiden, og derfor bør det ikke påvirke daglige aktiviteter.