The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Sådan omdannes mad til afføring

Når du har tygget og sunket din mad, tager maden på en tur rundt i din krop: Gennem spiserøret, maven, tynd- og tyktarmen, og til sidst ud gennem din ende. Det kan tage timer eller dage før maden har fuldendt sin rejse.

På turen fra munden til enden, optager din krop alle de gode ting fra maden: Vitaminer, kulhydrater, fedt og proteiner – al den brændstof, der gør dig i stand til at bevæge dig, lege og endda tænke.

Navina for Children Digestive system

Tarmene

Tyndtarmen er et rør, der er meget, meget langt – omkring 6 meter hos en voksen. Det er ligeså langt som en haveslange! Tyktarmen er meget kortere – kun omkring 1 meter. Den hedder tyktarmen, fordi den er tykkere end tyndtarmen. Tarmene suger de sidste rester af maden, også vandet, og omdanner det til afføring. Afføringen opbevares i den sidste del af tarmene, nemlig endetarmen, indtil der sendes et signal til hjernen om, at nu er det tid til at gå på toilettet.

Din afføring kan variere fra dag til dag. Nogle gange er det hårdt og tørt, andre gang løst og vandigt. Det hele er normalt og afhænger af mange ting – hvad du spiser, hvor ofte du går på toilettet eller hvor meget du bevæger dig. Nogle gange kan du ikke gå på toilettet på den sædvanlige måde, men du er ikke alene. Masser af børn har det samme problem, og der er heldigvis andre måder at komme på toilettet – fx med TAI.