The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Mænd og LUTS

Enten før eller senere kommer næsten alle mænd til at lide af LUTS. Det er sandsynligvis derfor, at disse symptomer ofte opfattes som en naturlig del af det at blive ældre.

Mange af symptomerne på LUTS skyldes ufuldstændig tømning af blæren. Den gode nyhed er, at det kan behandles.

men and luts full width

Hvad er LUTS?

LUTS er en forkortelse for Lower Urinary Tract Symptoms (symptomer fra de nedre urinveje), og det er et samlet begreb for symptomer som natlige toiletbesøg, svag urinstråle, hyppig vandladning, inkontinens, ufuldstændig tømning af blæren, efterdryp og også seksualproblemer.

LUTS inddeles generelt i tre grupper

Lagring

I denne gruppe finder vi blæreproblemer såsom øget frekevens, akut vandladningstrang, natlige toiletbesøg (nykturi) og inkontinens. Natlige vandladninger (nykturi) er det mest almindelige symptom på LUTS.

Tømning

Denne gruppe inkluderer symptomer der er relateret til selve blæretømningen, såsom svag urinstråle, træg og anstrengt vandladning.

Post mictio symptomer

Nogle gange kan du opleve symptomer efter toiletbesøget. Ufuldstændig tømning af blæren/resturin og efterdryp er eksempler på dette.

LUTS inkluderer også symptomer relateret til seksuelt samvær og smerter.

Hvad er forskellen på BPH (Benign Prostate Hyperplasi / Godartet forstørret prostata) og prostatacancer?

For at forstå forskellen har vi konsulteret en ekspert på området, nemlig Ralph Peeker, der er professor og overlæge inden for urologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. I filmen nedenfor besvarer han spørgsmål om forskelle, symptomer og om man er mere tilbøjelig til at udvikle prostatacancer, når man tidligere er diagnosticeret med BPH.