The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a professional?

X

Mitrofanoff

Hvad er Mitrofanoff

Hvis et barn af fysiske eller psykiske årsager har svært ved at udføre Ren Intermitterende Kateterisering via urethra, kan en Mitrofanoff-stomi være et alternativ.

En Mitrofanoff er en kanal, som skabes ved hjælp af blindtarmen eller et stykke af tyndtarmen. Kanalen gør det muligt at udføre kateterisering via maven. I forbindelse med denne operation gennemføres undertiden også en blæreaugmentation (udvidelse). Til blæreaugmentationen anvendes tyndtarm, der placeres som en hue omkring den eksisterende blære. Det bevirker, at blæren får større kapacitet, men ikke har samme evne til at trække sig sammen – derfor bliver kateterisering nødvendig. Den nye blære sluttes til kanalen, og via denne udføres kateteriseringen.

At kateterisere gennem en Mitrofanoff

Da en sådan operation som regel udføres på børn i førskolealderen eller ældre, kan barnet selv udføre kateteriseringen. Det kan føles ubehageligt i starten, men gennem træning lærer barnet at håndtere det godt. Det kan til og med være lettere, eftersom det er nemmere at finde hullet. Kanalen har en nippelfunktion, så risikoen for inkontinens er minimal. Normalt er det tilstrækkeligt med et lille plaster som beskyttelse.

I øvrigt gælder de samme retningslinjer som ved RIK. Tidsintervallet mellem kateteriseringerne er normalt mindst hver fjerde time og før sengetid. Hvis der går længere tid, kan det forøge risikoen for inkontinens via urethra og UVI. Til denne type kateterisering kræves der et længere kateter. Cirka 40 cm er en god længde til både piger og drenge.

Ved blæreaugmentation dannes der tarmtrevler (villi) i blæren. Det skyldes, at man har anvendt tarm, og den fortsætter med at danne villi også i det nye miljø. Tarmvilli giver en grumset, slimet urin, og derfor bør blæren gennemskylles med NaCl. Antal gange/dag og med hvor meget NaCl afhænger af, hvor mange tarmvilli barnet har.