The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

FAQ full width

Hvorfor skal jeg bruge kateter?

Du har sandsynligvis en sygdom eller en skade, der påvirker din evne til at tømme blæren. Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) er den næstbedste måde at tisse på, eftersom den efterligner den naturlige måde at lade vandet på. 

Hvor kan jeg få katetre?

Katetre er medicinsk udstyr. Før du kan begynde med RIK kræver det, at du er blevet udredt af en læge, som mener at RIK er den rette behandling for dig. Sundhedspersonalet vil derefter sørge for, at give dig grundig oplæring i Ren Intermitterende Kateterisering, inden du selv skal udføre behandlingen. Din kommune ansøges om en bevilling på dine katetre.

Du kan bestille produktprøver hos Wellspect HealthCare.

Kan jeg genbruge intermitterende katetre?

Nej, sterile intermitterende katetre som LoFric og andre sammenlignelige produktmærker er kun til éngangsbrug. Efter brug er de forurenet med bakterier, og hvis de genbruges, er der større risiko for urinvejsinfektioner.

Gør det ondt at bruge katetre?

Det bør ikke gøre ondt, men du bliver måske lidt nervøs i begyndelsen. Det forsvinder, når du har praktiseret Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) i et stykke tid. 

Vælg et kateter med hydrofil overflade for maksimal komfort og minimal skade på urinrøret under kateterisering. Katetret skal have en hydrofil belægning, som bliver ved med at være glat, både når katetret indføres, og når det udtages, for at beskytte urinrøret og give den størst mulige komfort.

Er det svært at bruge katetre?

Du vil måske synes, at RIK er lidt kompliceret i begyndelsen, men lige så snart du har prøvet det et par gange, bliver det en naturlig del af dit liv. Mange brugere beskriver det som blot endnu en ting, der skal tilføjes de daglige rutiner, ligesom at børste tænder. Der findes en masse tips og tricks til lettere håndtering, indføring og udtagning.

Er kateterisering tidskrævende?

Denne opfattelse gør sig som regel gældende i begyndelsen, når man skal lære det. Efterhånden som man får større øvelse og en mere sikker hånd, kan tidsforbruget dog reduceres kraftigt, og den erfarne bruger har måske ikke brug for mere tid, end det tager at tisse naturligt. 

Kateterisering foretages med omtrent de samme intervaller, som man normalt ville gå på toilettet med, dvs. ca. 4-6 gange om dagen.

Kan jeg tage på rejse?

Mange kateterbrugere frygter lange rejser, navnlig flyrejser, hvor man er nødt til at tømme blæren på et eller andet tidspunkt, og hvor der er begrænset plads både i kabinen og på toilettet. 

Tal med lægen om, hvordan du kan håndtere dine katetre på rejsen. Der er flere måder at klare flyveturen på: Én af dem er at montere en urinpose på katetret og bruge et tæppe til at lægge over skødet. Der findes gode produktkits til dette formål. Urinen bliver opsamlet i en plasticpose og kan bortskaffes af den, du rejser med, eller af kabinepersonalet. 

Sørg også for at tage alle de katetre med, du får brug for på rejsen, da det kan være svært at få fat i nogle nye, hvis du er i udlandet. Sørg for, at du har katetre nok med i håndbagagen, hvis du mister din kuffert, eller den bliver forsinket. Læs mere om at rejse med katetre her.

 

LoFric® er et registreret varemærke, der tilhører Wellspect HealthCare.